Water


Geslaagd beroep op vertrouwensbeginsel in uitspraak over baggerwerkzaamheden

Geslaagd beroep op vertrouwensbeginsel in uitspraak over baggerwerkzaamheden

Waterschappen zijn verantwoordelijk voor de regionale wateren. Daarbij zorgen zij voor genoeg en schoon water, en beschermen zij het land tegen overstromingen. Om de doorstroming van de wateren te verbeteren en de kans op wateroverlast te beperken, worden de primaire watergangen eens in de zoveel tijd gebaggerd. Dit soort onderhoudswerkzaamheden vragen soms dat gebruik wordt gemaakt van een perceel dat in privaat eigendom is. Artikel 5.23 van de Waterwet creëert voor de rechthebbende van zo’n perceel vervolgens de plicht om de onderhouds- en herstelwerkzaamheden die voor de waterstaatswerken nodig zijn te gedogen. Uit een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) van 9 juni jl. gooide en geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel echter roet in het eten. (meer…)

Ook bij watervergunningen is de aanvrager geen belanghebbende wanneer aannemelijk is dat project niet kan worden verwezenlijkt

Ook bij watervergunningen is de aanvrager geen belanghebbende wanneer aannemelijk is dat project niet kan worden verwezenlijkt

Een verzoeker om een vergunning wordt in beginsel verondersteld belanghebbende te zijn bij een beslissing op zijn aanvraag, tenzij aannemelijk is dat de activiteit waarvoor een vergunning is aangevraagd niet kan worden verwezenlijkt. Dan kan de verzoeker niet als belanghebbende worden aangemerkt en is het verzoek geen aanvraag. Een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) van 26 mei jl. maakt duidelijk dat dit uitgangspunt ook voor vergunningen op grond van de Waterwet geldt. (meer…)

Het Waterbeheerprogramma voor integraal waterbeheer

Het Waterbeheerprogramma voor integraal waterbeheer

Het beheer van water gaat gepaard met grote opgaven. Met waterbeheer moet immers worden gereageerd en geanticipeerd op ruimtelijke ontwikkelingen, klimaatverandering, bodemdaling en de energietransitie. Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet was het voor waterschappen verplicht hiertoe een Waterbeheerplan op te stellen. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten waterschappen in plaats van het Waterbeheerplan een Waterbeheerprogramma vaststellen. Recentelijk is de Handreiking Waterbeheerprogramma’s van de Unie van Waterschappen verschenen. In dit blogbericht wordt ingegaan op het belang van het Waterbeheerprogramma voor gemeenten en provincies. Wat gaat er veranderen? (meer…)

Het belang van inzicht in het waterbeheer bij het opruimen van scheepswrakken

Het belang van inzicht in het waterbeheer bij het opruimen van scheepswrakken

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen niet bevoegd was om tot opruiming van een tweetal scheepswrakken in de Marshaven over te gaan. Daarom kan het college de opruimingskosten van 100.000 euro niet op de eigenaar van de wrakken verhalen. (meer…)

Waterkrachtcentrales en vissterfte. Een breed toetsingskader

Waterkrachtcentrales en vissterfte. Een breed toetsingskader

Een waterkrachtcentrale (WKC) wekt op duurzame wijze elektriciteit op, door gebruik te maken van stromend of neerstortend water. De turbines die door de waterkracht in beweging worden gebracht leiden niet alleen tot het opwekken van elektriciteit, maar kunnen ook leiden tot vissterfte doordat rivierwater met daarin stroomafwaarts zwemmende vis door de turbines van de centrale wordt geleid. Daarom kan de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) ‘ter bescherming en verbetering van de ecologische kwaliteit van de watersystemen’ aan de watervergunning voor een WKC extra voorschriften verbinden. In een drietal uitspraken bevestigt de Rechtbank Oost-Brabant dat de ‘Beleidsregel watervergunningverlening waterkrachtcentrales in rijkswateren’ als zelfstandige norm geldt voor deze voorschriften én dat de bescherming van vissoorten op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) niet wegneemt dat deze soorten ook door de Waterwet (Wtw) worden beschermd. (meer…)