door: Daniëlle Roelands-Fransen en Marije van Mannekes | 15 september 2020 | Jurisprudentie
Wanneer een pand als monument is aangewezen, omvat de bescherming van het monument de gehele onroerende zaak. Daaronder valt dan bijvoorbeeld ook het interieur. Dit om de historische verhalen die daarin schuil gaan te kunnen blijven behouden. Een uitspraak van de Afdeling van 5 augustus 2020 maakt duidelijk dat het interieur van panden die niet zo’n monumentenstatus hebben een dergelijke bescherming niet toekomen. Een verwijzing naar de bescherming van het stadsgezicht waar de panden deel van uitmaken gaat ook niet op, nu een interieurverandering immers niets wijzigt aan het buitenaanzicht van de gevels. (meer…)
door: Myrthe Nielen en Marije van Mannekes | 17 april 2019 | Jurisprudentie
Kerken, kastelen, molens en grachtenpanden. Rijksmonumenten zijn van algemeen belang vanwege hun schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Gelukkig staat de Nederlandse geschiedenis niet alleen in de boeken, maar zijn er in bijna elke woonplaats nog de nodige (rijks)monumenten te bewonderen. Dit deel van ons culturele erfgoed wordt door wet- en regelgeving beschermd, op basis waarvan het bevoegd gezag indien nodig handhaaft. Bijvoorbeeld wanneer op monumenten objecten zoals reclame-uitingen en technische voorzieningen zijn aangebracht zonder dat daarvoor een vergunning is verleend. Een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 23 januari jl. maakt nog eens duidelijk welke vergunningvereisten gelden en op welke manier die mogen worden gehandhaafd. (meer…)
door: Marije van Mannekes en Daniëlle Roelands-Fransen | 24 augustus 2018 | Jurisprudentie
Een gebouw dat enkele tientallen jaren geleden wellicht onterecht als rijksmonument is aangewezen. Aanleiding voor het schrappen van dit gebouw uit het rijksmonumentenregister? Nee, aldus de Rechtbank Amsterdam in haar uitspraak van 9 augustus 2018. Alleen onder zeer klemmende omstandigheden kan de onjuistheid van de gronden waarop de aanwijzing als beschermd monument toentertijd is gebaseerd tot een herziening leiden. Een misslag bij de oorspronkelijke aanwijzing tot beschermd monument of voortschrijdend inzicht valt daar niet onder. (meer…)
door: Marije van Mannekes en Daniëlle Roelands-Fransen | 16 augustus 2018 | Jurisprudentie
De bouw van een dakterras dat inkijk geeft in vertrekken van de buren in strijd met de privacy? Ja, zo bepaalde de Rechtbank Amsterdam in haar uitspraak van 10 augustus 2018. Dat de woning zich in het gebied bevindt dat behoort tot het UNESCO werelderfgoed, maakt dat ook het plaatsen van een scherm om het dakterras heen hier geen soelaas biedt. (meer…)