Categorie: Wet- en regelgeving


Bekendmaking overheidsbesluiten voortaan digitaal

Bekendmaking overheidsbesluiten voortaan digitaal

Nu steeds meer mensen gebruik maken van de digitale weg om zo informatie tot zich te nemen, laat de oplage en het bereik van gedrukte media al geruime tijd een afname zien. Het regeerakkoord 2017–2021 onderkende deze trend en stelde al tot doel de overheidscommunicatie die nu nog fysiek plaatsvindt in de toekomst (ook) digitaal mogelijk te maken. Dit streven is per 1 juli jl. daadwerkelijk verankerd met de Wet elektronische publicaties (hierna: Wep), het Besluit en de Regeling elektronische publicaties. De nieuwe wet- en regelgeving verplicht bestuursorganen onder meer om officiële publicaties op een gestandaardiseerde manier online te zetten via de website officielebekendmakingen.nl, zodat burgers op één website alle algemene bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen van de overheid kunnen raadplegen. Doel is hiermee de toegankelijkheid en kenbaarheid van deze publicaties te vergroten, waarna de burger eventuele rechtsmiddelen tijdig kan aanwenden. (meer…)

Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (eenentwintigste tranche): bijdrage aan oplossingen schaarste op woningmarkt

Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (eenentwintigste tranche): bijdrage aan oplossingen schaarste op woningmarkt

De 21ste tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (Bu Chw) beoogt twee kwesties aan te pakken: de krappe woningmarkt en een schonere lucht. Met de nieuwste tranche worden aan het Bu Chw niet alleen vier experimenten toegevoegd die zien op het woningtekort in Nederland, ook wordt voorzien in de mogelijkheid experimenten in te zetten ten behoeve van de luchtkwaliteit. In dit blog gaan wij in op de wijzigingen en aanvullingen ten aanzien van de woningmarkt. Een volgend blog duikt dieper in de regelingen gericht op de bevordering van schone lucht. (meer…)

Drie manieren voor het bevoegd gezag om kennis te nemen van milieubelastende activiteiten

Drie manieren voor het bevoegd gezag om kennis te nemen van milieubelastende activiteiten

Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) bevat na de inwerkingtreding van de Omgevingswet onder meer de regels over milieubelastende activiteiten. Die regels werken rechtstreeks door naar burgers en bedrijven. Het doel van de algemene regels is het voorkomen dat burgers en bedrijven elke keer dat zij een activiteit willen ondernemen toestemming moeten vragen aan het bevoegd gezag. Wij bespreken drie manieren waarop het bevoegd gezag op de hoogte blijft van die milieubelastende activiteiten. (meer…)

MER onder de Omgevingswet: de belangrijkste wijzigingen

MER onder de Omgevingswet: de belangrijkste wijzigingen

Onder het stelsel van de Omgevingswet zullen er voor wat betreft de MER een aantal – met name procedurele aspecten – wijzigen. De doelstellingen van de wetgever zijn om onder de Omgevingswet beter aan te sluiten bij de Europese verplichtingen uit de SMB- en Mer-richtlijn, meer ruimte te bieden voor afweging door het bevoegd gezag, de procedure te vereenvoudigen en de onderzoekslasten te verminderen. De geest van de MER wijzigt onder het stelsel van de Omgevingswet echter niet. Oude MER-jurisprudentie blijft daarom ook onder het nieuwe stelsel voor een groot deel van belang. Wij nemen u in dit blog mee langs de belangrijkste veranderingen die de stelselwijziging met zich meebrengt voor de MER. Wanneer in dit blog wordt gesproken over ‘de MER’, worden overigens zowel het milieueffectrapport als de m.e.r.-procedure bedoeld. (meer…)

Coördinatie onder de Omgevingswet: wanneer en hoe?

Coördinatie onder de Omgevingswet: wanneer en hoe?

Voor de realisatie van een project zijn vaak meerdere besluiten nodig. In zulke gevallen kan ervoor worden gekozen de benodigde besluiten te coördineren. Dit zorgt voor een gestroomlijnde procedure, waarin de verschillende aanvragen zoveel mogelijk gelijktijdig worden behandeld en er zoveel mogelijk gelijktijdig op wordt beslist. Zo is er de gemeentelijke, provinciale en rijkscoördinatieregeling uit de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro), de coördinatieregeling uit de Waterwet en de coördinatieregeling uit de Tracéwet. Onder de Omgevingswet verdwijnen bijna alle bestaande coördinatieregelingen. Er blijft er slechts één over: de coördinatieregeling uit afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Een coördinatieregeling die al sinds enige tijd bestaat, maar in de praktijk niet zo populair is. In het zevende deel van deze blogreeks staan wij stil bij deze coördinatieregeling. Wij bespreken wanneer de coördinatieregeling onder de Omgevingswet van toepassing is en wat deze inhoudt. (meer…)

Omgevingswet-ICT. De contouren van het Digitaal Stelsel Omgevingswet

Omgevingswet-ICT. De contouren van het Digitaal Stelsel Omgevingswet

De Omgevingswet vervangt straks een grote hoeveelheid regels op het gebied van bouwen, ruimte, milieu en nog veel meer onderwerpen die centraal staan binnen of raken aan de fysieke leefomgeving. De overgang naar het nieuwe stelsel onder de Omgevingswet vereist een andere manier van werken, waarin al dit soort thema’s integraal kunnen worden afgewogen, en bovendien zoveel mogelijk op decentraal niveau worden benaderd waarbij ruimte is voor maatwerk. Nu dit uitgangspunt vraagt om een open blik en samenwerking, ontstaat er meer behoefte aan integrale informatie die gemakkelijk raadpleegbaar is. Voor zowel planmaker, initiatiefnemer, belanghebbende en vergunningverlener. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) voorziet in die behoefte. Hoe zien de hoofdlijnen van deze nieuwe landelijke voorziening eruit? (meer…)